Confituur,  Jam,  kruisbes,  stekelbes

CONFITUUR VAN KRUISBESSEN MET ELIXIR D’ANVERS

Veel te lang geleden dat ik nog een recept fabriceerde… tsss…

t’ Is vakantie en dan kom ik altijd hetzelfde gevoel tegen: bangelijk veel goesting om van alles en nog wat uit te testen, maar verschrikkelijk weinig tijd of zeg maar bruikbare tijd… met drie kleine kinderen loopt bijna niets volgens mijn planning. Moesten er vrouwen pastoor kunnen worden, awel ik geef momenteel veel preken…

Zo ook gisteren. De middelste had weer iets uitgespookt en ik mocht verduidelijken wat daar precies mis mee was. Serieus onder de indruk van mijn gekijf, begon hij plots te huilen dat als hij zo verder deed hij nooit aan een lief zou geraken (hij is dan ook al zes jaar… hoog tijd om u daarover zorgen te maken). Gelukkig antwoordde zijn driejarige broer van achter zijn tut, dat hij niet moest huilen, want dat hij dan zijn lief wel mocht lenen… t’ Zijn patรฉkes, man, man, man…

Na de huilbui en het switchen van toekomstige lieven, zijn we met zijn allen vertrokken richting kruisbessenstruiken. Ze hebben zich eens goed laten gaan en daarna was het mijn beurt… met jawel, jawel dit specialleke: kruisbessenconfituur met Elixir d’Anvers.

Zuur meets zoet, meets kruidig… als dat niet spectaculair is, weet ik het ook niet.

 

Kruisbessenconfituur met Elixir d' Anvers
Kruisbessenconfituur met Elixir d’ Anvers

 

Wat haalt u in huis?

  • 440 g kruisbessen
  • 150 ml Elixir d’Anvers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 230 g confituursuiker (verhouding 500 g suiker versus 1 kg fruit)

 

Klaar voor mijne preek?

Doe de kruisbessen met de likeur en het citroensap in een ruime kookpot. Breng aan de kook en laat alles 20 minuutjes afgedekt koken. Roer regelmatig om.

Haal de pot van het vuur en voeg de confituursuiker bij het mengsel.

Warm alles terug op, en vanaf het moment dat de confituur-in-spe flink borrelt, telt u 3 minuten af.

Na deze kookbeurt, checkt u de stolling en schuimt u af indien nodig. Giet de hete confituur met een propere maatbeker in steriele potjes en sluit ze af. Laat omgekeerd afkoelen.

De eerste keer dat ik deze confituur maakte, heb ik eerst 100 ml likeur toegevoegd en daarna (tijdens de laatste kookbeurt) de overige 50 ml. Op die manier zal er iets meer alcohol in uw confituur blijven hangen. Maar het gaat natuurlijk ook op de bovenstaande wijze. Aan u de keuze.

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.