Confituur,  Fruit uit de diepvries,  Jam,  rabarber

CONFITUUR VAN RABARBER

Ik weet het, ik weet het,… december is een totaal foute maand om rabarberconfituur te maken… Of toch niet? …

U voelt hem al komen, hé. Rabarber is een specialleke. Hoewel ik om confituur te maken niet vaak fruit uit de diepvries gebruik, is rabarber een uitzondering hierop.

Verse rabarber houdt erg veel vocht vast en dit zorgt bij het maken van confituur voor een overvloed aan gelei. Bij “diepvriesrabarber” heeft de rabarber veel van zijn vocht verloren en is er veel minder geleivorming tussen de confituur.

 

U zal een heel ander potteke op tafel kunnen zetten met andere woorden. Duik dus maar snel die diepvries in en vergeet het deurke niet te sluiten, hé.

Wat hebben we nodig?

 • 1 kg rabarber (uit de diepvries en in stukjes)
 • 500 g confituursuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg confituursuiker)
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • sap van 1/2 citroen

 

Hoe maken we onze confituur?

Haal de rabarber uit de diepvries en laat ontdooien. Doe de rabarber samen met de appelsienschil, het citroensap en 2 cm water in een kookpot. Roer goed door dit fruitmengsel.

Breng zachtjes aan de kook totdat alles goed mals is. Voeg vervolgens de suiker toe. Laat deze goed smelten en warm vervolgens opnieuw op. Laat alles 3 minuutjes pruttelen onder voortdurend roeren. Vul enkele propere glazen potjes met de nog warme confituur. Doe de dekseltjes op de potjes en draai deze om.

Ik heb nog wel een receptje in mijn mouw hangen van rabarberconfituur met een extraatje… maar dat is voor binnenkort.

 

 

 

No Comments

 • Korneel

  Dag

  Eerst en vooral bedankt voor de hulp met de bloedsinaasappel confituur. Ze was overheerlijk!
  Ik vroeg me nu af wat te doen als je diepvriesvruchten gebruikt. Neem je gewoon een basisrecept? Want ik kan me voorstellen dat je hierdoor meer water in je confituur krijgt. Kortom, moet ik in dergelijk geval ergens op letten?

  • Madam Confituur

   U kan met diepvriesfruit precies dezelfde \”oefening doen\” als met vers fruit. Allez, dat is toch mijn ervaring 😉

  • Madam Confituur

   Dit is idd geleisuiker. Let wel op want er bestaan verschillende versies van deze suiker. Bij mijn recepten staat er altijd duidelijk welke versie u best koopt. Veel succes bij het roeren 😉

 • sylvie van enys

  bestemadam confituur,

  om mijn confitur in te dikken gebruik ik agar, voor rabarconfituur laat ik de gesneden rabarber met de rietsuiker 1 uur trekken. Hierdoor ontstaat veel vocht, een deel van dit vocht gebruik ik om de agar in te dikken (een gedeelte van het vocht kan ev afgegoten worden).
  sylvie

 • Oma diliane

  mevrouw,
  ik had nog een ander vraagje ,
  gedurende 40 jaar eet ik altijd alle rubarber , in confituur of moes. Nu blijkt dat ik me al jaren aan t vergiftigen ben door de 2de pluk van rubarber te eten. is dit correct ? kan ik doorgaan ? of ben ik bijna RIP ?
  dank je
  Diliane

  • Madam Confituur

   Hahaha Diliane, uw berichtje is subliem. U gaat hier niet aan sterven als u dat bedoelt. Als u tenminste geen grote hoeveelheden binnenspeelt. Dus mijn advies is dat u de potjes die u nu nog heeft met mate opeet. Vanaf volgend jaar houdt u het bij de eerste pluk. 🙂 Ik zal hier eens een berichtje op de blog over moeten doen. Dringend, hé.

  • Madam Confituur

   Dag Nancy,
   Tuurlijk! Kijk zeker even bij de andere rabarberrecepten. Dan krijgt u een goed beeld van hoe u hieraan moet beginnen. Eigenlijk gewoon stukjes snijden, klein beetje vocht en mals koken die handel. Daarna pas de geleisuiker erbij en juuh!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.