Confituur,  Jam,  pruim

PRUIMENCONFITUUR A LA PIEDBOEUF

Ik leef al enkele dagen op wolkjes… nen tweede druk… en wat mij nog meer doet op en neer springen als een konijn is deze confituur… Pruimenconfituur met tafelbier… (Ah ja, want wat serveert ne mens anders met konijn… right… pruimen, it is!)

Pruimenconfituur
Den deze is zooooo te pruimen, se!

 

Wat sleept u mee uit de winkel?

 • 500 g pruimen (geschild, zonder pit)
 • 2 dl Piedboeuf tafelbier
 • 6 kruidnagels
 • 1 blaadje laurier
 • 1/2 zakje pec (15 g)
 • 600 g fijne suiker

 

Tijd om de konijn uit te hangen!

Snij de pruimen in stukjes en doe ze samen met het tafelbier, de kruidnagels en de laurier in een ruime kookpot.ย Zet het geheel op het vuur en laat 10 tot 20 minuten afgedekt koken. (alles moet goed mals zijn)

Neem de kookpot van het vuur en voeg de pec toe. Roer stevig om en plaats terug op het vuur. Breng aan de kook en voeg de suiker toe. Als het geheel goed doorkookt, telt u 1 minuut.
Test of uw confituur de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur op een koud bord en na 30 seconden houdt u het bord scheef. Blijft de confituur plakken tegen het bord en loopt hij niet uit, dan is uw bereiding klaar.
Schuim vervolgens af indien nodig. Giet de hete confituur in steriele potjes. Sluit ze met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.
Deze confituur is echt een aanrader… en lijkt me een ideale match met wild.

 

16 Comments

 • Sarah

  Oh ja, wil ik proberen! Ik heb hier juist een fles piedboeuf (tafelbier dus) aangezet, ideale timing dus…

  (helaas 0.0 pruimen aan onze boom dit jaar, het zullen er gekochten moeten worden)

 • Anne Sophie VAN DE PONTSEELE

  Dag Madam Confituur,

  Het virus werkt aanstekelijk!!
  Eerst artikel gelezen in Femma, dan webblog bezocht en nu ben ik de pruimen aan het schillen (sinds 5u10). Zot zijn doet geen zeer!!!

  Merci Madam Confituur en doe zo voort …

  Anne Sophie

 • vandebroek lydia

  Beste Madam Confituur ๐Ÿ™‚ wij hebben een boek gekocht toen je bij Hanos was in september en hebben toch niet vergeten het te laten signeren ๐Ÿ™
  groetjes Lydia

  • Madam Confituur

   Dag Lydia,
   Dan gaan wij eens moeten afspreken zekers ๐Ÿ˜‰

   Laat me weten van waar u bent, dan kan ik zien of ik binnenkort nog in uw buurt ben.

 • Ines

  Dag Madam Confituur

  ik kreeg zaterdag van ons moemoe een volle emmer Reine-Claude pruimen. Gelukkig ligt er hier een zalig boek…
  Omdat er enkel licht tafelbier voor handen was, heb ik het recept op 500g met de Reine-Claude en blond tafelbier gemaakt.
  Ook maakte ik het recept Reine-Claude met vanille op 1kg uit je eerste boek.
  Heerlijk heerlijk!
  Er bleef nog 1kg over en ik vroeg de man des huizes welke van de 2 recepten ik er mee zou maken. Hij koos resoluut voor het tafelbierrecept.
  Dankjewel voor de fijne recepten, zodat we onze confituurvoorraad kunnen aanvullen.

  oja, ik deed voornamelijk alles in potjes van 150ml. Veel potjes dus, maar ook heel handig als je maar met 2 bent รฉn ook als kleine kadootjes een ideaal maatje.

 • Linda

  De zoveelste potjes staan hier weeral te blinken! Voorraad groeit beetje bij beetje ( maar binnen de kortste keren: oeps weg voorraad ! ) ja moest ook maar zo lekker nie zijn he !

  Bedankt Madamconfituur

  • Madam Confituur

   Dag Lydia, het is nooit te laat voor een poot, hรฉ ๐Ÿ˜‰ Zeg maar hoe u wil afspreken. Of mss kan ik ook even checken wanneer ik demo-gewijs in de buurt van Tongeren ben.

 • liesbeth

  hoi hoi, vorige week deze gemaakt, en super!!!! alleen de kids waren niet zo zot van de kruidnagel smaak (de stakkers, appreciatie van deze smaakjes komt nog wel)
  Nu gisteren van de nonna een heel kistje pruimen gekregen dus ik dacht juist hetzelfde te doen maar dan zonder de kruidnagel…. helaas pindakaas, het resultaat is nen coulis! ook lekker, maar niet de bedoeling…
  de pruimen waren wel heeeeelll rijp. Is er iets wat ik hier nog aan kan doen? ik zag eerder ergens dat ik het opnieuw zou moeten laten koken met wat citroensap erbij? klopt dit ook voor deze versie? (aangezien er hier oorspronkelijk geen citroen in zit)

  groetjes uit Limburg!

  • Madam Confituur

   Dag Liesbeth, sorry voor het late antwoord. Het was congรฉ-time hier…
   Soit, u kan er altijd een beetje pec plus aan toevoegen en dan een minuutje koken. Citroensap kan ook helpen, maar als u spreekt over een coulis, zou ik gaan voor de pec plus.
   Wellicht gaat het stollen mislukt zijn door de overrijpe pruimen of een te grote hoeveelheid in รฉรฉn keer.
   Succes!

 • Armande

  Oh dat is apart, met bier! Daar was ik echt niet opgekomen. Ik heb de afgelopen paar dagen zo\’n 8 kilo aan kwetsen moeten verwerken (en dan bofte ik nog dat mijn schoonmoeder ook nog 8 kilo voor haar rekening nam!).
  Dat is 2 varianten pruimenjam geworden, een paar potjes pruimenchutney en dan heb ik nog plannen met de pitten: om er schnapps van te maken! Dat schijnt zoiets als Amaretto te smaken, ben benieuwd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.