Confituur,  Jam,  pruim,  Suikerarm

PRUIMENCONFITUUR MET GEMBER EN STEVIA

Ik ben een  echte alleseter. Zet iets voor mijn neus en het is verdwenen. Ik verorber ook alles aan een recordtempo. Moesten ze daar nu eens een Olympische sport van maken, ik verzeker u die gouden plak was binnen.

De reden van mijn “snel-eterij” ligt bij mijn kroost. Ik speel zoveel mogelijk warm eten binnen alvorens ik in actie moet schieten: keukenhanddoek zoeken, omgestoten glazen opsoppen (tof, hé), koppige vleesjes snijden,…

Het “leukste” jobke krijg ik cadeau van mijn middelste zoon: dé zaagklus.

Hij voert dagelijks een ware dissectie uit. Bij elk bord filtert hij netjes: dit lust ik wel en dat lust ik niet… argh… U moet hem bezig zien met wokschotels…  In plaats van vork en mes, zou ik hem een pincet willen geven. Echt!

Dus eens ik mijn eten achter de kiezen heb, begin ik te zagen over “proeven” en “hoeveel happen nog” en “dat hij later geen lief houdt als hij zo blijft voortdoen (ok, dat laatste is misschien wat ver gezocht, maar wie wil er een schoonzoon die zijn eten helemaal ontleedt. Right?).

Nu ik zeg wel dat ik alles lust, maar eigenlijk is er toch één ding waar ik mijn neus voor ophaal: zoethout. En aangezien stevia ook een typische zoethoutsmaak heeft, pas ik daar dus ook voor. Goh, dus al twee dingen die ik niet lust…

Gelukkig heeft deze madam nog een mama die gek is van zoethoutthee. Zij heeft met andere woorden haar vingers gedropt in het onderstaande potje. En haar plakkende duim ging omhoog: het was toppie!

pruimenconfituur-met-gember-en-stevia

 

Wat haalt u in huis? (Voor 1 potje van 300 ml)

  • 300 g pruimen (zonder vel, zonder pit)
  • 1/2 koffielepel gember
  • sap van 1 sinaasappel
  • 6 g Pec Plus
  • 75 g Pure Via ® Stevia (kristalkorrels) (opgelet: juiste hoeveelheid hangt af van welk product je koopt)

 

Aan de slag!

Snijd het vruchtvlees van de pruimen in kleine stukjes en de gember in heel kleine blokjes.

Doe de stukjes pruim, de gemberblokjes en het sap samen in een kookpot. Zet op het vuur en laat 5 tot 10 minuten afgedekt koken. Alles moet mooi mals zijn.

Neem de pot van het vuur en voeg er de Pec Plus aan toe. Roer goed om. Warm alles weer op, roer de stevia door de confituur in spe en laat 1 minuut stevig doorkoken.

Doe voor alle zekerheid de stollingstest. Schuim nog even af met een schuimspaan.

Giet de hete confituur onmiddellijk in een proper glazen potje. Vul het netjes tot aan de rand. Sluit het potje onmiddellijk af met een deksel, keer het om en laat afkoelen.

 

Kanttekening voor suikerarme confituur:

  • Ga nog properder te werk.
  • Giet de confituur zo heet mogelijk in de potjes en sluit onmiddellijk af. U kan voor alle veiligheid de potjes zodra ze dicht zijn even wecken of in een kookpot met heet water leggen.
  • Gebruik kleine potjes. Zodra een suikerarme confituur geopend wordt, is deze maar 4 dagen houdbaar in de koelkast

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.